ponedjeljak, 14. srpnja 2008.

ONEČIŠĆENJA U VODI

Do danas je identificirano preko 800 onečišćenja u vodi, no samo ih se desetak pažljivo prati.

Čak i najmanje izlaganje brojnim onečišćenjima znači opasne posljedice po ljude – uključujući nelagodu, bolesti, oštećenja živaca, jetre, čak i rak.

Postoje tri grupe zagađenja u vodi:

  1. Metali: olovo, živa, aluminij, arsen, kadmij, koji ako su prisutni i u vrlo maloj mjeri uzrokuju bolesti kao što je rak, poremećaje u mozgu, teška oboljenja želuca, čak i smrt.
  1. Zagađenja poput herbicida, pesticida, trihalometana i ostalih spojeva nastalih reakcijom klora i organskih tvari u vodi, smatraju se izuzetno opasnima, a neka od njih i kancerogena. Mnogi od navedenih spojeva tek se sada otkrivaju kao vrlo opasni po zdravlje.
  1. Bakterije, poput Escherichia Coli, Salmonela i paraziti-ciste, kao što je Kriptosporidija i Giardia uzrokuju teška oboljenja, čak i smrt. Prisustvo klora ne može ukloniti neke od navedenih bakterija, posebno ciste.

POVEĆANA TVRDOĆA – nastaje uslijed prisustva kalcija i magnezija. Tvrda voda oštećuje naš organizam taložeći svoj anorganski sastav na stijenkama naših krvnih žila, na kostima i zglobovima, u bubrezima i žuči, moždanim stanicama i sl. Na taj način trajno zakrečuje naše tijelo. Tvrda voda oštećuje kućne vodovodne instalacije, slavine, bojlere, perilice rublja i posuđa, glačala i sl.

KLOR – uvijek prisutan u većoj ili manjoj mjeri u vodi iz slavine. Uništava moždane stanice kod ljudi, naročito kod djece u razvoju. Izaziva rak.

Nedavno je objavljeno u amričkom časopisu "American Journal of Public Health" da je dokazana veza između količine klora u vodi i raka mokraćnog mjehura i debelog crijeva. Prvi bojni otrov čovjek je osmislio na bazi klora. Klor je i osnovni sastojak većine dezinfekcijskih sredstava.

TRIHALOMETANI – kancerogeni spojevi koji nastaju kada se u kloriranoj vodi poveća razina organskih kemijskih spojeva. Izazivaju rak debelog crijeva, žučnog mjehura.

NITRATI – dolaze u vodu preko kiselih kiša i umjetnog gnojiva, kokošjeg ili ptičjeg izmeta. U vodi nitrati uzrokuju rak, a dokazano je da se stanje samo pogoršava.

Nitrati u vodi povećavaju rizik od rijetkog poremećaja krvi poznatog kao "sindrom plave djece"- djeca koju roditelji hrane iz bočice pripremljene vodom iz slavine, čak i ako je prokuhana.

TEŠKI METALI, posebno OLOVO – potječu od olovnih cijevi. Olovo je kumulativni otrov koji ozboljno utječe na centralni živčani sustav. Istraživanja pokazuju da izlaganje olovu može utjecati na inteligenciju, izaziva poremećaje u mentalnom razvoju djece, visoki krvni tlak kod odraslih. Visoke koncentracije olova mogu uzrokovati zatajenje rada bubrega, spontane pobačaje i smrtnost djece.

ŽIVAu vodu ulazi uslijed erozije prirodnih odlagališta, otpadnih tvari iz rafinerija i tvornica te otpadnih voda sa smetlišta i farmi. Može uzrokovati oštećenje bubrega

AZBEST - u vodu može ući uslijed erozije prirodnih odlagališta ili iz otpadnih voda tvornica stakla ili elektroničke opreme. Kronično izlaganje može uzrokovati oštećenje kože, probleme s cirkulacijom i povećanu opasnost od pojave karcinoma kože.

KROM – uzrokuje alrgijski dermatitis

ALUMINIJ –u komunalnim društvima i javnom vodovodu dodaje se radi bistrenja. Ukoliko ga ima previše uzrokuje probleme u želucu, nateknuće ustiju, očiju, oštećuje bubrege.

ARSEN – izaziva nekroze kože, karcinome kože, probleme s cirkulacijom, karcinome bubrega i pluća.

BARIJ – povećava krvni tlak

KADMIJ – dospjeva u vode putem industrijskog otpada, preko zagađenih krajeva, putem umjetnih gnojiva ili vodoinstalacijskih cijevI. Kadmij oksid uzrokuje karcinom u ljudi, a dokazi govore u prilog raku prostate i bubrega

RADIONUKLIDI - su radioaktivni i po zdravlje opasni kontaminanti.

Radon je radioaktivni plin koji se javlja u prirodi te nema okusa, mirisa niti boje. Radon nastaje prirodnim raspadom urana te se javlja u tlu i stijenama koje sadrže uran, granit, škriljevac i uranov smolinac. Većina radona se iz tla i stijena bezopasno isparava u atmosferu. Međutim, radon se može rastopiti i nakupiti u podzemnim vodenim izvorima kao što su bunari

PESTICIDI i HERBICIDI – dospjevaju u vodu ispiranjem s poljoprivrednih površina i izuzrtno su opasni po zdravlje ljudi

BAKTERIJE I VIRUSI – prisutni su u gotovo svakom bunarskoj vodi, vodi iz gustirne. Izuzetno opasni organizmi po naše zdravlje. Dolaze u vodu preko životinjskih farmi, posebno nakon obilnih kiša ili otapanja snijega.

HLAPIVI ORGANSKI SPOJEVI – skupina organskih kemikalija koja može procuriti u podzemne vode ili biti ispuđštena u jezera, rijeke ili potoke iz naftnih ili kemijskih tvornica ili tvornivca plastike, deponija otpada, kemijskih čistionica ili naftnih spremnika. Uzrokuju probleme s jetrom, anemijom, oštećuju bubrege i slezenu, te povećavaju opasnost od karcinoma.

ESTETSKI ONEČIŠĆIVAČI VODE

Postoji nekoliko stvari u životu koje uzimamo "Zdravo za gotovo". Voda je najčešće jedna od njih. Svakodnevno koristimo tu životnu tekućinu, a istodobno je najčešća molekula na našoj kugli.

Ukoliko dođe do prvih problema sa vodom, odmah ćemo se zabrinuti – i to opravdano, jer voda koju pijemo, u kojoj kuhamo, s kojom se tuširamo zaokuplja našu pažnju.

Uočljivi problemi s vodom javljaju se u obliku lošeg ukusa, mirisa, muteži i sl. Budući da je voda "univerzalno otapalo", ona će na putu do naših slavina otopiti mnoge raličite tvari – plinove, minerale, organske tvari.

Loš okus i miris vode najčešće dolaze zajedno, te je teško razlučiti jedno od drugoga..

Redovna pojava u vodi iz slavine je okus i miris klora koji se vrlo lako uočava. Kloriranje je rodovna pojava u javnom vodovodu kako bi se uništili mikroorganizmi, no s druge strane predstavlja realnu opasnost po ljudsko zdravlje.

Visoka koncentracija minerala ima za posljedicu neprijatan i lagano gaziran i slankast okus, a okus vode po metalu nastaje u prisustvu željeza i mangana.

Često miris vode zna podsjećati na pokvarena jaja. To uzrokuje hidrogen sulfid.

Različiti mirisi i okusi vode mogu nastati zbog prisustva organskih tvari, čak i ako je njihova koncentracija vrlo mala.

Vrlo je važno primjetiti da loš okus i miris vode, osim što utječe na ljudski organizam, kvari i hranu i napitke koji se pripremaju i tretiraju s takvom vodom.

Voda ponekad zna biti zamućena, tj. zamagljena, neprozirna. Uzrok leži u prisustvu bakterija ili finih malih čestica koje su anorganskog porijekla te se ne otapaju, ili organskog porijekla koje voda pokupi tijekom svog puta od izvora do naših slavina - . Te čestice apsorbiraju i raspršuju zrake svjetlosti, te voda dobija neproziran izgled.

Neka kućanstva imaju žućkasto obojenu vodu. Ta obojenost je organske prirode, a uzrokovana je zbog prisustva raspršenih mikroskopskih čestica u vodi. Stvara se usred prolaska vode kroz močvarna tla, te probijanja kroz tresetastu zemlju. Uzrok leži u površinskim i plitkim izvorištima.

Obojenost često uzrokuju i tanini, što nije uvijek vidljivo u čaši vode, ali se jasno poznaje u bijeloj tuš kadi. Kod bijele pozadine možemo vidjeti i najmanje promjene u boji vode.

Mnogo jača obojenost vode izražena je kod prisutnosti željeza u vodi. Ovisno o tipu i stanju željeza u vodi, kada počnemo točiti voda može ali i ne mora biti prozirna. Voda sa otopljenim željezom u prvom trenutnku može izgledati čista i prozirna, no uslijed stajanja i izloženosti zraku, ili tijekom grijanja može postati smeđe-crvena. Voda sa željezom vrlo je neprijatna za piće

Nema komentara: