utorak, 17. lipnja 2008.

Općenito o vodi


U prirodi voda stalno kruži. Djelovanjem Sunca voda neprekidno isparava s golemih morskih površina. Nastalu vodenu paru vjetrovi odnose na kopno gdje u obliku oborina (kiša, snijeg, tuča, rosa, magla) pada na Zemlju.

Trećina te oborinske vode prodire dublje u Zemlju i akumulira se kao podzemna voda koja kao izvorska i bunarska ponovo izlazi na površinu. Trećina oborinske vode ponovo ispari, a trećina se potocima i rijekama vraća u more.

Na taj način se kruženje vode u prirodi ponavlja tijekom godine 42 puta. U kružni tok uključuju se biljke, životinje i ljudi koji koriste vodu.

Već milijunima godina na Zemlji postoji ista količina vode koja se ne smanjuje, ali i ne povećava. Njena kvaliteta ovisi o našem ponašanju prema njoj.


Voda je najrasprostranjenija tvar u prirodi. Oko 3/4 zemljine površine prekriveno je vodom. Od sve vode na Zemlji, oko 97,5 posto je slano, a od preostalih 2,5 posto slatke vode oko 70 posto je zamrznuto u polarnim ledenim kapama.


Zbog velike sposobnosti otapanja, prirodna voda nije nikada potpuno čista. U manjim ili većim koncentracijama ona sadrži otopljene različite mineralne tvari, organske spojeve i plinove. Da bi se dobila voda određene kakvoće prirodne vode valja prije uporabe obraditi na odgovarajući način.


Slatke vode (podzemne, bunarske i površinske) koriste se kao vode za piće koje moraju biti određene kakvoće i moraju imati određena fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva. Voda mora biti bistra, ugodna okusa, bezbojna, bez mirisa i određene temperature. Poželjno je da sadrži otopljene soli (natrijeva klorida, natrijeva hidrogen karbonata) i plinove (ugljik dioksid i kisik) koji vodi daju okus. Voda mora imati pH između 6.5 i 8.5. Ne smije sadržavati soli mangana (koji joj daju gorak okus) ni soli željeza (koje pogoduju razmnožavanju određenih vrsta algi). Voda za piće ne smije sadržavati nitratne ione (NO3- ), nitritne ione (NO2- ) ni amonijak (NH3) iznad dozvoljenih koncentracija (koji u vodu dospijevaju razgradnjom organskih tvari ili kao posljedica uporabe gnojiva ), patogene mikroorganizme, kao ni mikroorganizme fekalnog zagađenja.

Nema komentara: